Geld en ondersteuning voor mensen met een laag inkomen: welke hulp is er?

Gepubliceerd op 4 april 2025 om 15:36

Auteur: Chiel Morshuis
Niet iedereen is er in 2025 op vooruit gegaan, integendeel. Neem personeel van een sociale werkvoorziening, dat verdient dooreen nieuwe belastingmaatregeltot 50 euro minder. Ook andere lagere inkomens worden door die maatregel geraakt. Dat maakt dat er net niet genoeg geld is voor een uitstapje. Er zijn echter regelingen voor mensen met een laag inkomen. Welke zijn dat?

Wat is een laag inkomen?

Om zeker te weten of je recht hebt op subsidies en toeslagen moet worden vastgesteld of je inkomen inderdaad laag is. De bijstandsnorm, ook wel het sociaal minimum genoemd, wordt halfjaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst. Deze ligt in 2025 op 1345,45 euro voor een alleenstaande en op 1922,07 euro voor gehuwden of samenwonenden. Dat geldt dan voor mensen tussen de 21 en 67 jaar.

Toeslagen en regelingen

„Per gemeente is er veel mogelijk”, zegt Gerrie Broeders van de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. Zij is coördinator van een team vrijwilligers dat mensen helpt bij financiën en dat wijst op subsidies. Broeders zegt dat er in Nederland veel regelingen zijn, maar die worden per gemeente anders toegepast.

Broeders: „De toeslag die het vaakst wordt vergeten is de individuele inkomenstoeslag. Deze kan worden aangevraagd door mensen die langer dan drie of vijf jaar een laag inkomen hebben.” Het verschilt per gemeente hoe lang er sprake moet zijn van een laag inkomen. De aanvullende bedragen kunnen aardig oplopen. Zo kan er in gemeente Enschede tot 162 euro worden aangevraagd, afhankelijk van de gezinssituatie.

„Ook gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting kunnen worden kwijtgescholden. Verder is er een reeks aan subsidies waarop mensen aanspraak kunnen maken.” Broeders doelt onder andere op huurtoeslag, energietoeslag, gemeentelijke subsidie voor een warmtepomp en op bijzondere bijstand. Die laatste kan bijvoorbeeld worden ingezet voor juridische hulp. Inkomensafhankelijk is dit een gift of een lening.

Alleenverdienersproblematiek

Door een ongunstige samenloop van regelingen valt het besteedbaar inkomen voor sommige huishoudens te laag uit. Het is een groep huishoudens voor wie de uitkering van één van beide partners, bijvoorbeeld een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, de enige of de belangrijkste bron van inkomsten is. Er worden dan onvoldoende toeslagen uitgekeerd. Dat heet de alleenverdienersproblematiek.

De gemeente maakte een lijst waarop deze huishoudens staan en die huishoudens hebben recht op een eenmalige compensatie van 1000 euro. Mensen die niet op deze lijst staan, maar denken dat ze er wel op horen, die kunnen naar hun gemeente stappen.

Helpen bij de financiën

Er zijn veel redenen waarom mensen géén aanspraak maken op toeslagen en regelingen. Broeders van Humanitas: „Soms komt dat door onwetendheid, maar vaak hebben mensen geen zin hun financiën bloot te leggen.” Ze zegt dat er vaak mensen zijn die zich schamen dat ze de financiën niet op orde hebben. Zij gaan sneller leningen aan bij vrienden of familie, waardoor de problemen groter kunnen worden.

Ter ondersteuning is de Humanitas thuisadministratie in het leven geroepen. Hier helpen meer dan honderd vrijwilligers jaarlijks zo’n driehonderd Twentenaren met hun financiën. Het doel is dat de cliënten dat uiteindelijk zelf kunnen doen.

Geldfit van de Nederlandse Schuldhulproute

En dan is er Geldfit.nl, een website van de onafhankelijke stichting NSR (Nederlandse Schuldhulproute). Omdat veel financiële hulp per gemeente verschilt heeft Geldfit de ‘potjes-check’. Na het invullen van een rekentool zien mensen meteen welke fondsen, subsidies en regelingen er mogelijk zijn voor hen in de eigen gemeente.

Foto: Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.