
Auteur: Chiel Morshuis
Terwijl de prijzen voor boodschappen blijven stijgen, krijgen honderden medewerkers van sociale werkvoorzieningen in Twente en de Achterhoek dit jaar minder salaris overgemaakt dan voorheen. De reden? Veranderingen in het belastingstelsel. De Enschedese wethouder Arjan Kampman, verantwoordelijk voor de sociale werkvoorziening in zijn gemeente, noemt het onfatsoenlijk.
De heffingskorting is in 2025 omlaag gegaan, de arbeidskorting is verhoogd. Iemand met een minimumloon die meer uren gaat werken, houdt daardoor netto meer over. Maar wie die extra uren niet kan maken, levert juist in. Mensen die sociaal werk doen, zijn vaak niet in de positie om meer uren te gaan werken, waardoor zij de dupe worden van deze maatregel.
Toelichting
De Enschedese sociale werkvoorziening DCW heeft 313 werknemers die de belastingmaatregelen voelen in de portemonnee. „Dit varieert tussen de 4 en 32 euro netto per maand”, laat het bedrijf weten. Het bedrijf gaf bij de salarisstrook in januari toelichting aan de werknemers. „We hebben het zo helder mogelijk proberen uit te leggen en gaven aan dat werknemers altijd bij hun teamleiders terecht kunnen.”
Voor sociaal werk in gemeenten Borne, Hengelo, Hof van Twente en Haaksbergen kunnen mensen terecht bij de SWB. Deze organisatie geeft aan dat er op hun sociale werkplekken 48 gevallen zijn van mensen die de dupe zijn van de nieuwe belastingmaatregel. „Dat kan oplopen tot zo’n 50 euro per maand.” De SWB hoort van medewerkers over de gevolgen van de salarisverlaging. „Voor sommige mensen betreft dit gewoon een weekbudget aan boodschappen.”
Snel herzien
Als het aan de Enschedese wethouder Arjan Kampman ligt, wordt de belastingregel zo snel mogelijk herzien. „Dit gaat niet meer om geld, dit gaat om fatsoen. Als het Rijk dit niet herstelt, is dat in mijn ogen niks meer waard”, aldus Kampman. Hij heeft samen met veel andere wethouders op 3 april de eerste vergadering met de staatssecretaris. „Dit staat heel hoog op mijn agenda, het gaat mij echt aan het hart.”
SWB geeft aan dat er voor de organisatie weinig overblijft om te doen. „Voor compensatie hebben wij de ruimte niet. Dit ligt op het bord van de landelijke politiek.” Wel geeft de organisatie aan actief betrokken te zijn bij Cedris, de brancheorganisatie voor sociale ontwikkelbedrijven.
Cedris heeft een campagne opgezet om het loonstrookje van de getroffen sociale werknemers weer recht te trekken. Hiervoor zijn inmiddels ruim 18.000 handtekeningen opgehaald, die op 18 maart werden aangeboden in Den Haag. Hierop reageerde de staatssecretaris: „Ik snap dat het oneerlijk of onrechtvaardig voelt, maar tegelijkertijd hebben we goed nagedacht over deze maatregel.”
Compensatie
Compensatie vanuit de gemeentes zelf zit er volgens Kampman niet in. „Wij moeten al vreselijk veel bezuinigen. We hebben al 25 miljoen bezuinigd, maar moeten nog 30 miljoen vinden om structureel minder uit te geven.” Hierdoor is er voor de gemeente geen ruimte om de werknemers van de sociale werkvoorziening tegemoet te komen. „Voor veel mensen zijn die paar tientjes net wat zij gebruiken om eens per maand een dagje uit te gaan. Zonder dat geld worden mensen kluizenaars. Dit moet en zal het Rijk oplossen, want dit is echt een bloody shame.”
Reactie plaatsen
Reacties