700.000 inkomens de dupe van nieuw belastingbeleid, waarschuwt FNV

Gepubliceerd op 24 april 2025 om 13:29

Auteur: Chiel Morshuis

Vakbond FNV komt in actie tegen de nieuwe belastingmaatregelen die sinds 1 januari gelden. Volgens de bond gaan mensen met een minimuminkomen er financieel op achteruit, ondanks een verlaging van het belastingtarief. FNV-bestuurder Linda Vermeulen kondigt aan dat de vakbond binnenkort een petitie lanceert tegen het beleid. Eerder luidde ook brancheorganisatie Cedris de noodklok. Door de invoering van een nieuwe belastingschijf is het tarief weliswaar gedaald, maar tegelijkertijd zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting aangepast. Vooral mensen met een laag inkomen merken dat in hun portemonnee.

Waarom nu pas? Is een vraag die mensen zich kunnen afvragen. We zitten inmiddels diep in de vierde maand van het nieuwe jaar en de Voorjaarsnota komt er bijna aan. Toch heeft het FNV ervoor gekozen nu pas een actie te starten. “Wij komen in actie wanneer leden bereid zijn om iets te veranderen.”

Waarschuwing

Dat de verlaging van de algemene heffingskorting slecht uit ging pakken voor mensen met een minimumloon, zag het FNV al van mijlenver aankomen. “Wij hebben in Den Haag gewaarschuwd voor de negatieve effecten, desondanks zijn alle maatregelen doorgevoerd.” Nu de Voorjaarsnota eraan zit te komen, probeert de FNV het opnieuw. Vooralsnog zonder resultaat. Volgens Vermeulen zien de plannen voor het voorjaar er nog minder goed uit. Sterker nog, ze laat weten dat de laagverdieners van onze samenleving er nog meer op dreigen achteruit te gaan.

700.000 slachtoffers

Het FNV schat dat het aantal getroffen mensen oploopt tot wel 700.000. “Dit zijn mensen die tussen de 900 en 2000 euro per maand verdienen”, aldus Vermeulen. “Het zijn mensen uit allerlei sectoren die een parttime contract hebben en net iets boven het minimum verdienen.” Hierbij bedoelt de FNV-bestuurster onder andere medewerkers van callcenters, schoonmaaksters, medewerksters in de kraamzorg, apotheekassistentes, en winkelmedewerkers. Deze parttimers zijn vaak niet in staat meer uren te maken om het verschil te compenseren.

Financiering

Waarom vallen deze medewerkers buiten de boot? Het komt voort uit een wijziging in ons belastingstelsel dat op het eerste gezicht bestaanszekerheid alleen maar zou moeten verhogen. Maar doordat er aan twee knoppen tegelijk wordt gedraaid, die van de heffingskorting en die van de arbeidskorting, vallen lage inkomens tussen wal en schip, en draaien zij op voor de kosten. Volgens Vermeulen is de wijziging doorgevoerd om voordelen voor de allerrijksten te financieren. “Waar bedrijven eerst belasting zouden moeten betalen om aandelen in te kopen, is hier ineens een streep doorheen gegaan. Ook is de belasting voor grootaandeelhouders verlaagd van 33% naar 31%.” Het totale plaatje zou gaan om een voordeel van zo’n 1,5 miljard euro voor grootverdieners in Nederland. 300 miljoen hiervan wordt gecompenseerd door de BuffelBoete.

Buffelboete

De naam die het FNV voor hun actie heeft bedacht is de Buffelboete. Dit is een verwijzing naar “hardwerkende, buffelende Nederlanders. De verlaging van de heffingskorting zien zij gewoon als een boete.”

Het FNV komt op 1 mei in actie. Het is dan de dag van de arbeider, waarbij er een actie wordt georganiseerd in Amsterdam. Hierbij worden duizenden mensen verwacht. De petitie Samen tegen de BuffelBoete heeft volgens Vermeulen in korte tijd duizenden handtekeningen opgehaald. “We leveren de petitie begin juni in, het wordt echt tijd dat er hier iets aan gedaan wordt, want dit kan zo niet langer.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.